Tiilikaisten risteily Tukholmaan 2014.
Kuvat ja teksti Eero Laitinen


Maailman suurin pallomainen rakennus, konsertti- ja urheiluareena Globen oli matkalaisille uusi kokemus. Sehän oli käytävä katsomassa.


Globenin sisään ei nyt päässyt yleisötapahtuman takia, mutta katolle 85 metrin korkeuteen pääsi - maisemagondolilla. Gondolin kulku oli tasaista ja turvallista.


Tukholma esikaupunkeineen näytti matalalta ja tasaiselta kaupungilta ylhäältä katsoen, mikä oli yllättävää.


Myös Tukholman Keskiaika-museo oli matkalaisille uusi kokemus. Siellä oli nähtävillä mm. Tukholman pienoismalli. Pienihän tämä Tukholmakin alkuaan oli, vain yhdellä saarella sijainnut kyläpahanen - 1100-luvulla..


Tukholman vanhaa kaupunginmuuria vuodelta 1550 on säilynyt 55 metrin verran. Keskiaikamuseo on rakennettu tämän muurinjäänteen ympärille.


Kaupunkikierroksen kruunasi kävely- ja kahvitteluhetki vanhassa kaupungissa laivan lähtöä odoteltaessa.


Silja Serenade on valtavankokoinen alus (pituus 203 m, korkeus 59 m), mutta kyllä sekin keinahteli paluumatkan myrskyssä yöllisellä Ahvenanmerellä. Estonian uppoamisestakin oli tullut kuluneeksi lähes päivälleen 20 vuotta.


Silja Serenaden nimekkäällä Promenade-kävelykadulla oli monenlaisia palveluja tarjolla matkalaisille. Myös laivan ohjelmatarjonta oli runsasta mennen tullen.


Paluumatkalla oli hyvä istua alas vaihtamaan ajatuksia Tukholmasta, risteilystä ja vaikkapa sukuseurasta. Risteilyllä oli mukavaa, vaikka seuraavalle yölle olikin luvattu länsimyrskyä.