Sukukokous Imatralla 2023
Kuvat ja tekstit Eero Laitinen


Tiilikaisten kaksipäiväinen sukukokous järjestettiin Imatran seurakunnan leirikeskuksessa Päivärannassa, joka sijaitsee kauniin Immalanjärven rannalla.


Lauantaipäivän ensimmäisenä ohjelmanumerona kierreltiin omalla bussilla pitkin kaupunkia. Bussissa oli hyvä meininki.


Kiertoajelu kesti runsaat kaksi tuntia. Ensimmäiseksi pysähdyttiin Vuoksenniskalla Kolmen ristin kirkolla, joka on Imatran tunnetuimpia nähtävyyksiä.


Alvar Aallon suunnittelema kirkko sijaitsee Salpausselällä männikkökankaalla. Vuonna 1957 paikallinen hirmumyrsky lakaisi kankaalta melkein kaikki männyt maan tasalle, mutta vastavalmistunut kellotorni pysyi pystyssä kuin ihmeen kaupalla.


Jumalanpalvelusaikaan auringon säteet osuvat alttarin risteihin, ja maapallon pyörimisliikkeen takia ristien varjot vaeltavat hiljalleen alttariseinällä. Pitkulainen kirkkosali voidaan jakaa kolmeen osaan väliseinien avulla.


Kirkossa on 103 ikkunaa, joista vain kaksi on keskenään samanlaisia. Kaikki ikkunat sijaitsevat korkealla.


Kiertoajelulla pysähdyttiin myös Pyhän Nikolaoksen kirkolla, joka sijaitsee upeasti Vuoksen rannan tuntumassa. Rannassa on lisäksi Vedenpyhityspuisto.


Pientä ja hyvin tunnelmallista kirkkoa ja ortodoksiseurakunnan toimintaa esitteli sukuseuralaisille isä Aarne Ylä-Jussila, joka oli eläkkeellä seurakuntapapin virasta.


Ortodoksinen seurakunta palvelee (venäjäksi) myös maahan tulleita ukrainalaisia ja venäläisiä , mutta mitään yhteyttä Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ei nyt ollut Ukrainan sodan takia.


Imatrankoskella nähtiin sekä kuohuva koski että Valtionhotelli, Imatran ja koko Suomen kaunein rakennus. Yli satavuotias vanha valokuva näyttää ikonisen kansallismaiseman eli kuinka uljaalle paikalle Valtionhotelli aikoinaan rakennettiin.


Imatralla on monta museota, ja aivan Valtionhotellin vieressä on yksi erikoisimmista ja suosituimmista, Lotta- ja veteraanimuseo.


Lotta- ja veteraanimuseo on yksityinen kotimuseo, johon sen omistajat ovat keränneet Suomen sotiin liittyvää aineistoa jo kolmen sukupolven ajan. Museota esitteli sen nykyinen omistaja Jarmo Ikävalko.


Mielenkiintoista esineistöä on todella paljon ja joka paikassa, joten seinä- ja huonetilasta alkaa vähitellen tulla jo pulaa.


Vaikuttavan kaunista museorakennusta voisi luulla vaikkapa entiseksi tsaarinaikaisen venäläisruhtinaan huvilaksi, mutta kyllä sen rakennutti omaksi kodikseen ihan tavallinen paikallinen lääkäri Piponius lähes sata vuotta sitten, itsenäisessä Suomessa.


Lauantai-iltana ei ollut merkittyä ohjelmaa, ja paikalle jo saapuneet Tiilikaisten sukuseuran jäsenet järjestivät yhteisen tutustumisillanvieton kurssikeskuksessa.


Kesäkuun ilta oli pitkä ja valoisa, ja yhteistä aikaa voitiin viettää vaikkapa makkaraa paistaen tai muuten vain tulen lämmöstä nauttien.


Myös rantasauna oli käytettävissä. Pieni osa Immalanjärven rantaviivasta kuuluu Venäjään, mutta se ei ole järven virkistyskäyttöä juuri haitannut. Järvi toimii Imatran kaupungin raakavesialtaana.


Sunnuntaina aurinko paistoi taas lämpimästi, kun vuosikokouksen osanottajia alkoi kokoontua Päivärannan edustalle.


Kokoukseen oli Kaavilta saapunut myös Tiilikaisten sukuseuran entinen esimies Sulo Tiilikainen, 91 v, ja hän sai lämpimän vastaanoton.


Ennen vuosikokousta saatiin nauttia tuhti lounas, ja Päivärannan keittiö selvisi haasteesta puhtain paperein, ellei peräti vielä paremminkin, mistä emännille kuuluu kiitos!


Sitten istuttiin kokoustamaan Päivärannan valoisaan auditorioon.


Sukukokouksen aluksi sai puheenvuoron 'Kaakonkulman tunnetuin Tiilikainen', professori, pääjohtaja Kimmo Tiilikainen, joka kertoi sukukokouksen osanottajille työpaikastaan GTK:sta (Geologian tutkimuskeskus).


Hän kertoi myös aiemmasta elämästään poliitikkona ja luomuviljelijänä. Hänellä on vieläkin maatila Imatran naapurikunnassa Ruokolahdella, ja vapaa-aikoinaan hän harjoittaa siellä pienimuotoista viljelyä.


Sitten oli varsinaisen vuosikokouksen vuoro. Kokouksen puheenjohtajana toimi Markku Kiviniemi Helsingistä ja sihteerinä Leena Hellberg-Tiilikainen Mäntyharjulta.


Tiilikaisten sukuseuran pitkäaikainen puheenjohtaja Markku Kiviniemi luopui puheenjohtajan tehtävistä tässä kokouksessa, ja sukuseura kiitti häntä ansiokkaasta työstä sukuseuran hyväksi.


Sukuseuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Risto S. Tiilikainen Helsingistä. Imatran kokouksessa hän hoiti vielä kokoustekniikkaa, ja kaikki sujuikin mallikkaasti.


Päivän päätteeksi sukuseuran uusi johtokunta piti vielä lyhyen järjestäytymiskokouksen Päivärannassa.